Reseinformation

Kroatien och Slovenien

Reseförslag

Denna resa är ett förslag på en resa.
ändringar i programmet kan förekomma.

Reservation för prisändring

Denna resa är en av de mest intressanta man kan göra.

Slovenien som har två miljoner invånare och blev självständig republik år 1991, är ett litet land med omväxlande natur, beläget mellan alperna och det Adriatiska havet med Portoroz, Rosornas hamn, där vi skall bo i två nätter.

Kroatien som blev självständigt år 1995, här kommer vi att bo i en av de mest välkända badorterna Opatija som ligger i Kvarnerbukten på Istrien halvön.
En idyll med förnäm bakgrund som aristokratisk badort från mitten av förra århundradet, stadens namn var då Abozia. På båda dessa platser bor vi på 4 stjärniga hotell belägna direkt vid det ljuvliga adriatiska blå havet.
På upp och nerresa bor vi på flera intressanta platser i Tyskland och Österrike.
En höjdpunkt på resan är besöket i Postojna och dess droppstensgrottor, otroliga att se.

Dag 1
Start från Vänersborg via Trollhättan och Lilla Edet mot Halland där vi stannar på Kvibille Gästgivargård för kaffe och smörgås. Vidare ner till Helsingborg och färjan till Helsingör, genom Danmark till Gedser och färjan till Tyskland och Rostock.
Båtresan tar ca 2 timmar och vi kan äta och dricka något ombord och även handla till förmånliga priser.
Väl i land åker vi ut på motorvägen mot Berlin och Potsdam som passeras, fram till staden Lutherstad-Wittenberg i gamla DDR. Denna stad är mest känd för sitt universitet som grundades år 1502 av Fredrik den vise, och det var här som Martin Luther spikade upp sina 95 teser.
Vi övernattar på Acron Hotell och får en god middag.

Dag 2
Vi äter tidig frukost och fortsätter vår resa mot Adriatiska havet på den utmärkta tyska motorvägen och från bussfönstret ser vi städerna Leipzig, Gena, Hof och Regensburg.
Fika och lunch paus blir det under dagen.
Gränsen till Österrike passerar vi i Passau och fortsätter sedan på mindre vägar i Salzkammergut, åker utanför festspelsstaden Salzburg till den lilla orten Golling, där rum och middag väntar oss på Hotell Goldene Traube.

Dag 3
Frukost och vidare mot söder blir en av resans intressantaste etapper.
Vi åker mot Kärnten, Österrikes varmaste landskap och passerar Spittal och Villach. Kommer så till gränsen mot Slovenien och vi kommer in i detta lilla land via gränsstaden Jesenice. Kommer så strax till den idylliska lilla staden Bled, där vi gör ett kort uppehåll. Denna stad är belägen vid en liten bergssjö med grönt vatten 2 km lång och 1 km bred. Här hade Jugoslaviens forne president Josip Tito sitt sommarresidens.
Mitt i sjön ligger en liten ö där vallfartskyrkan Vår heliga moder i sjön finns.
Efter detta uppehåll åker vi vidare förbi huvudstaden Ljubljana ner mot Postojna och dess grottor. Detta är Europas största droppstensgrottor. Väl där äter vi en lunch och därefter åker vi med eltåg 3 km, därefter får vi vandra resten genom enorma bergssalar, tex Konsertsalen och Kristallsalen. Fantastiska upplevelser, Vi kommer även se en underjordisk flod därnere. Efter detta besök har vi 5 mil kvar till den kroatiska gränsen, som vi passerar vid Rupa. Efter detta är det ytterligare ca 2 mil kvar ner till dagens slutetapp Opatija, där vi skall bo i 3 nätter. Denna idyll som ligger vid Kvarner-bukten vid foten av berget Ucka. Vi bor på 4 stjärniga Grand Hotel Adriatic. Middag äter vi på hotellet denna kväll.

Dag 4
Nu har vi 2 härliga dagar framför oss där sol, bad och utflykter väntar oss. Vi startar denna dag efter frukost med att möta en svensktalande guide, som skall ta oss genom Opatija och berätta om denna stad.
Vidare mot Kroatiens största hamnstad Rijeka och ut till en av alla de 1000 tals öar som finns i skärgården. Ön KRK är den största av dem alla. Vi åker på fantastiskt byggda vägar och över 2 fina broar och kommer så till ön KRK. Vi kommer att besöka flera små byar där vi får lite olika överraskningar. Vi kommer även att besöka den största staden som också heter KRK, innan vi kommer till den lilla staden Vrbnik, där vi kommer prova vin, äta god skinka och ost, där vi även kan handla med oss av dessa ting. Vi kommer åka ungefär samma väg tillbaka till Opatija. Nu finns tid för lite avkopplande bad eller bara slappa på terrassen. På kvällen väntar oss en ny upplevelse. Bussen tar oss längs Kvarner-bukten till den lilla orten Lovran, där vi svänger av för att fortsätta upp i bergen, vi åker 7 km nästan rakt upp till den fantastiskt belägna restauranten Draga di Lovrana. Här njuter vi av en fantastisk utsikt över hela bukten orterna som tänds upp mer och mer och blir serverade en underbar måltid.
Åter till hotellet efter middagen för lite välbehövlig sömn och vila.

Dag 5
Nu har vi förmiddagen fri för egna strövtåg, bad och shopping i denna härliga stad med anor från långt bak i tiden. Besöka den vackra botaniska trädgården, kanske fortsätta längs strandpromenaden till den lilla fiskebyn Volosko för att äta lunch. På eftermiddagen kommer vi att göra en båttur i Kvarnerbukten, för att få se allt det vackra från havet. Vi åker med en båt och blir serverade vin under resans gång och får
även höra lite kroatiska sånger och musik.
På kvällen äter vi middag i hotellets trevliga restaurang.

Dag 6
Besöket i Opatija är över för denna gång och efter frukost lämnar vi staden bakom oss för nya intressanta äventyr. Vi följer först den vackra kustvägen förbi orter som Icici, Lovran och Moceniska Draga innan vi tar av in i landet och genom ett område som påminner mycket om Toscana i Italien. Framme i staden Pazin stannar vi till på restaurant Bani, där vi får vinprovning och smaka även på hemgjord snaps, god skinka och ost, samt givetvis deras goda viner. Vi kan även handla med oss härifrån. Härifrån åker vi så mot Slovenien och kommer snart till gränsen och är framme i resans andra huvudmål som är Portoroz, Rosornas hamn. Detta är en ung stad endast 100 år gammal, belägen i ett vackert område och direkt vi adriatiska havets varma och härligt klara och salta vatten. Vi startar med enFisk-picknick, där vi åker runt och ser kusten med dess orter och känner den salta vinden i håret och givetvis får äta god stekt fisk med tillbehör, vin och vatten därtill. Efter denna härliga båttur kommer vi iland och då tar oss bussen till vårt hotell som ligger i centrum av staden och ingår i en stor hotellkedja som heter Life Class Hotels. Vi kommer att bo på antingen Hotel Riviera eller Slovenija, 2 helt likvärdiga hotell som ligger granne med varandra. Vi kommer ha fri tid för strövtåg eller bad ett par timmar före vi äter middag i hotellets fina matsal.

Dag 7
Hela dagen i Portoroz till eget förfogande, som bad, vila eller shopping. Frukost serveras på vårt hotell. Man kan även besöka hotellets Spa anläggning, där man bland annat kan bada olika bastu från hela världen mot tillägg ca 18 euro. Det är en skön avkoppling. På eftermiddagen ca 16.30 åker vi ut till smultronstället staden Piran ca 4 km från Portoroz. Denna lilla stad är belägen längst ut på udden i den vackra bukten.
Vi promenerar i denna välbevarade idyll med medeltida gränder, ett Venedig i miniatyr. Vi avslutar vårt besök här med en god middag på restaurang Pavel där vi har en fin utsikt och kan se solen gå ner i havet. Vi äter en 4 rätters middag inklusive vin, vatten, kaffe och grappa. Här blir det uteslutande fisk och skaldjur på menyn.

Dag 8
Besöket i Slovenien är slut och vi åker mot norr. God frukost får vi före avresan, och åker så in i Italien via Trieste och ut på fina motorvägar förbi städerna Udine och Tolmezzo. I gränsstaden Tarvisio gör vi uppehåll för lite italiensk shopping och även något att äta och dricka. Vi kommer åter in i Österrike och passerar bland annat Salzburg, därefter in i Tyskland och Bayern med dess huvudstad München.
Efter ytterligare sju mil är vi framme i den stora staden Ingolstadt vid Donau.
Här bor vi en natt på Ara Hotel Comfort i centrum och får en god middag på hotellet.

Dag 9
Efter en god frukost på hotellet fortsätter vi genom Tyskland. Vi passerar många intressanta städer t.ex. Nürnberg, Bamberg, Fulda, Kassel och Hannover på väg mot dagens slutmål, som är Tysklands näst största stad Hamburg. Kanske hinner vi göra en liten rundtur i staden och få se bland annat Alstersjöarna, St. Pauli och Reeperbahn.
I natt bor vi på mycket trivsamma Leonardo Hotel Hamburg-Stillhorn.
Här väntar fina rum och en god middag.

Dag 10
Vi äter en tidig frukost, så Ni hinner handla lite i Heiligenhafen före vi kommer till Puttgarden och tar färjan över till Rödby och Danmark.
Vidare norrut till Farö där vi har ”Picknic” med lite mat, öl, vin o kaffe.
Vi fortsätter sen genom Danmark upp till Helsingör där vi tar färjan över till Helsingborg och Sverige, och fortsätter genom Skåne och Halland till våra respektive hemorter.

I priset ingår:

 • Buss och båtresor enl. program
 • 9 övernattningar i dubbelrum med dusch/wc på hotell inkl frukost
 • 7 middagar på hotell
 • 1 middag på Restaurang Draga di Lovrana
 • 1 middag på Resturang Pavel i Piran
 • Utflykt till KRK med svensktalande guide
 • Liten överraskning i Omisalj
 • Vinprovning i Vrbnik
 • Entré och lunch vid Postojnagrottorna
 • Fisk-picknick i Portoroz inklusive fisk o vin
 • Vinprovning i Pazin
 • Lite överraskningar
 • Reseledare och service avgifter.

Pris per person i dubbelrum: Sek 9950:-
Tillägg enkelrum: Sek 1450:-

Anmälningsavgift : 1500:-

Inbetalas till BG 741-6910, Taxi Lilla Edet AB

Märk med namn och Kroatien

Sista anmälningsdatum

Anmälan:

Ange vid anmälan om ni önskar:

 • Enkelrum
 • Om ni har några andra önskemål eller restriktioner
 • angående till exempel mat.
 • Personnummer på de resande.
 • Kroatien

Kontakt

Lilla Edets Buss
463 33 Lilla Edet

Tel: 0520-65 75 00
Epost: kontoret@taxilillaedet.se