Reseinformation

Höga Kusten

Ådalen och Höga kusten
En innehållsrik resa med många
sevärdheter och upplevelser, så res med!

Reseförslag

Denna resa är ett förslag på en resa.ändringar i programmet kan förekomma.
Reservation för ändringar i pris och resmål.

En innehållsrik och givande resa med många sevärdheter och en obeskrivligt vacker natur.
Ådalen – ådalar finns det gott om, men det finns bara en ådal som stavas med stort Å – dalgången där Ångermanälven flyter fram.
Höga kusten – Det norrländska höglandet når här fram till kusten, och de höga bergens direkta möte med havet är ett särdrag i svensk natur.
Denna brantkust, den högsta kustremsan vid Bottenhavet och hela vårt innanhav Östersjön, har med åren blivit ett begrepp för turister från när och fjärran.

Första dagen
Vi kör via Örebro, Västerås, till Uppsala där vi kör en kort rundtur med besök i
Uppsala Domkyrka. Därefter direkt till Gävle där vi, efter middagen, går en
promenad i stan.
Övernattning sker på Clarion hotell Winn.

Broar och kravaller
Vi startar efter frukost och kör till Sundsvall där vi gör en rundtur med bland annat besök på Södra Stadsberget. Vidare norrut till nästa sevärdhet, som är Höga Kusten-bron, som går över Ångermanälven och är en av världens största hängbroar totalt 1800 meter lång, med bropelare som mäter 180 m över vattenytan. Där stannar vi vid utsikten för fotografering av bron. Vi närmar oss nu Ådalen där vi får händelserna kring Ådalskravallerna 1931 återberättade. Vi kör sedan den sista biten till Kramfors och det centralt belägna Hotell Kramm där vi kommer att bo i tre nätter.

Mannaminne
Vi äter en god frukost innan vi sätter oss i bussen, och tillsammans med en duktig lokalguide får vi upptäcka en av de vackraste delarna av Norrlandskusten. Höga Kusten, som består av ett kuperat landskap med många sjöar, fina havsvikar och levande fiskelägen. Vi besöker Barsta fiskarkapell, Bönhamns fiskeläge m.m. Vi ägnar eftermiddagen åt mycket intressant besök på Mannaminne, ett stort märkligt friluftsmuseum med 47 hus, Stavkyrka, Kinapaviljong, bilar, tåg och spårvagnar med mera, allt samlat av en enda man. På kvällen är vi tillbaka på hotellet igen med middag och övernattning.

En ö(ar)
Frukost som vanligt, sedan en färd till Ullånger, där vi går ombord på en båt som ska ta oss till Ulvön. Egentligen är Ulvön två stycken öar Norra Ulvön och Södra Ulvön. Ulvö hamn ligger på den norra ön, väl skyddad i Ulvösundet. Ulvön är mest känd för surströmmingen som tillverkats på ön i över hundra år. Här bor vintertid fyrtio bofasta, men annorlunda är det på sommaren, då sommarstugeägare och turister kommer hit. Ulvön är också känt för det väl utsmyckade fiskarkapellet. Här ser vi oss omkring innan vi äter Ulvö Skärgårdshotell’s fina fiskbuffé. Vi återvänder sedan till fastlandet och vårt hotell i Kramfors för middag och övernattning.

Klockregn och paviljonger
Nu är det åter dags att packa väskan för en ny resdag med många ovanliga upplevelser. Vårt första stopp blir på familjen Holmers gård i Skadom. Inne i huset låter det som ett stilla regn som faller mot taket, men så är det förhoppningsvis inte, utan ljudet kommer från cirka 700 stycken klockor, som oavbrutet tickar i Klockhuset. Varje klocka har sin historia, varav ägaren berättar om de mest intressanta. Efter det lämnar vi Ångermanälven och träffar så småningom på Indalsälven, som vi kommer att följa resten av dagen. Vårt nästa stopp blir Thailändska Paviljongen, som är ett minne av kung Chulalongkorn av Sion, som den 19 juli 1897 kom på besök till Utanede. År 1998 stod paviljongen klar, en förnämlig byggnad dekorerad med mosaik och 24 karats bladguld, som med sin tornspira är 26 m. hög. Men det blir mera att se denna dag och vi kör nu till Ragunda för att uppleva Döda Fallet. Magnus Huss hade 1796 fått i uppdrag att bygga en flottled förbi den 35 meter höga Storforsen. Det hela slutade med att Ragundasjön torrlades och Storforsen tystnade och blev Döda Fallet. Vi ned till det torrlagda fallet där det samtidigt kom fram hällristningar. Efteråt väntar vårt hotell i Östersund med middag och övernattning. Efter middagen så kör vi en tur ut till Frösön med Frösö kyrka och Petterson-Bergers Sommarhagen som vi ser från utsidan.

Inlandsbanan
Efter tidig frukost tar vi avsked av Östersund för den här gången. Vi packar bussen och stiger på tåget. Det är dags för Inlandsbanans tåg att ta oss till Mora. I maklig takt färdas vi genom naturens storslagenhet med djupa skogar och forsande vatten. Här är Livet i Finnskogarna. Inlandsbanan byggdes när seklet var ungt. Vi passerar Orsa och kommer fram till Mora slutstation på Inlandsbanan. Vi stiger av för övenattning och middag på hotell Mora Parken.

Hemfärd
Vi kör en sväng i Mora och kommer så småningom till Nusnäs med dalahästtillverkning som vi besöker. Vidare ner till Rättvik och den gamla vägen genom Tällberg där vi kommer att berätta om seder och bruk i Dalarna. Via Leksand kör vi sedan söderut via Borlänge, Ludvika och Örebro, och vi närmar oss slutet på vår resa med många fina minnen i bagaget.

Vi som följer med er på resan är vår guide Renny Olausson samt vår busschaufför Elinor Jacobsson

Pris per person:
I dubbelrum: SEK 6950:-
Tillägg enkelrum: SEK 1350:-

I priset ingår:

 • 1 halvpension i tvåbäddsrum på Clarion Hotel Winn i Gävle
 • 3 halvpension i tvåbäddsrum på Hotell Kramm i Kramfors
 • 1 halvpension i tvåbäddsrum på Scandic hotell Östersund City
 • 1 halvpension i tvåbäddsrum på Mora Parken i Mora
 • Lokalguide samt lunch på Mannaminne under dag tre
 • Éntre – Klockmuseum i Skadom
 • Éntre och visning av Thailändska Paviljongen
 • Båtresa inkl lunch Ullånger Ulvön Mjällomslandet
 • Fiskbuffé på Ulvö Skärgårdshotell
 • Inlandsbanan Östersund Mora

Anmälningsavgift: 1500 kr per person
Anmälan:


Ange vid anmälan om ni önskar:

 • Enkelrum eller dubbelrum
 • Om ni har några andra önskemål eller restriktioner angående till exempel mat.
 • Personnummer på de resande.
 • Höga kusten

Kontakt

Lilla Edets Buss
463 33 Lilla Edet

Tel: 0520-65 75 00
Epost: kontoret@taxilillaedet.se